Avernakø

Velkommen til Avernakø – et stærkt ø-fællesskab tæt på naturen og havet.

Generelt

Avernakø, med 19 km. kyststrækning, ligger i Det Sydfynske Øhav – cirka 20 minutters sejltur fra Faaborg. Avernakø består af to øer, Avernak og Korshavn, som er forbundet af en dæmning.

Der bor omkring 120 indbyggere på Avernakø, der også huser købmandsforretning med bake-off, to havne, en café, gårdbutik og ferielejligheder med mere.

Læs mere om øen herunder.

Luk alle
Åben alle

Foreninger og fællesskaber

Ølympiade og ø-fester

Øboerne på Avernakø holder traditioner i hævd og har et stærkt fællesskab. Øen har sin egen idrætsforening med fodbold og badminton, og derudover mødes sportsfolk fra småøer til Ølympiaden og dyster i fodbold, volleybold, petanque m.m.

Øboerne mødes desuden til hyggelige arrangementer, såsom fællesspisning, høstfest og julefest.

Majtræ-tradition

Pinselørdag har øboerne en helt særlig tradition – de samles nemlig omkring majtræet, som rejses for at fejre sommerens komme. Træet skal være det helt rigtige, det skal rejses, pyntes og fejres på den helt rigtige måde. Avernakø og Strynø er således de eneste to steder i Danmark, der fejrer traditionen med majtræet.

Avernax-festival

I august afholdes Avernax, en tre-dages all-inclusive musikfestival, som tiltrækker besøgende fra nær og fjern. 

Du kan finde en oversigt over foreninger på Fritidsportalen.

Indkøb

På Avernakø er der en købmandsforretning med både bake-off og grill. 

Derudover er der flere dagligvarebutikker, handelsstrøg, apotek, caféer og biograf i Faaborg.

Skoler og daginstitutioner

Med færgen til Faaborg

Øens skolebørn tager færgen, som er gratis for øboere, til Øhavsskolen i Faaborg. Der er også friskole, efterskole, vuggestue, børnehave og flere dagplejere i Faaborg.

Færgeturen tager cirka 20 minutter, men børnene er aldrig alene på færgen.

De følges med de voksne fra Avernakø og Lyø, som pendler til arbejde på Fyn, og de voksne hjælper ofte gerne med lektier på turen.

Gratis følgeordning

Til hjemturen har Faaborg-Midtfyn Kommune en gratis følgeordning, hvor to af kommunens medarbejdere følger børn, der bor på Avernakø og Lyø, hjem til øerne. Børnene bliver hentet i dagtilbud eller skole og fulgt til færgelejet på deres hjemø for at skabe en tryg og hyggelig ramme for børnene. 

Ungdomsklub

I Faaborg Ungdomsklub kan unge mødes på tværs af skoler og alderstrin. Ungdomsklubben er en del af Ungdomsskolen i Faaborg-Midtfyn Kommune.

 

Natur

Avernakø brød frem af isen for blot 15.000 år siden. Øen opstod af aflejringer, som gletsjeren fra den sidste istid efterlod på vej ned over det skandinaviske højfjeld.

Øen er cirka 8 km lang, og langs den 19 km kyststrækning kan du finde mange skønne sandstrande og fiskesteder. Efter en badetur kan du nyde udsigten over øhavet fra øens sauna.

Der er også et rigt fugleliv på øen og hvis du er heldig, kan du høre den sjældne klokkefrø.

Fun fact om Avernakø

  • Tre stendysser og store fund af stenalderredskaber vidner om, at øen var beboet for ca. 5000 år siden. I 1685 gjorde man et af øens fornemste oldtidsfund i form af seks guldskåle med soltegn. Fundene findes i dag på nationalmuseet, og en kopi kan ses i den lokale kirke.

Vil du vide mere?

Du kan læse mere om Avernakø på øens hjemmeside eller på Facebooksiden ”Avernakø – et godt sted at leve”.

Du kan også kontakte kommunens tilflytterkonsulent, og høre mere om øen.

Spørgsmål? Kontakt os

Tilflytter-konsulent

Johanne Holten
Telefon: 72 53 10 65
Send en mail